Ausländerrecht auf Türkisch

Bir anne veya babanın yurtdışı edilmesinde veya ikamet hakkı verilmesinde çocuğun aile bağları kararın merkezine alınacak.

(Familiäre Bindungen- Kind und Aufenthalt)

Alman Anayasa Mahkemesi 08.12.2005 tarihinde yabancılar yasasının uygulamasını etkileyecek bir karar verdi.Verilen karar çocuğun ve görüşme hakkına sahip olan kişinin ikamet hakkını güçlendiriyor. Anayasa Mahkemesi 1999 senesinde Almanyaya gelen ve 5 yaşında bir alman kızı olan babanın yurtdışı edilmesini durdurdu. Mahkemeler babanın aile bağını yetirince dikkate almadıklarını açıklayan bu karar, dosyayı Regensburg idare mahkemesine tekrardan incelenmesi için gönderdi.Iki yıl yasal evliliği sürmeden önce alman eşinden boşanan ve evlilik süresinde bir çocuk sahibi olan babaya ikamet hakkı (Aufenthaltserlaubnis) verilmemişti. Kızın velayeti anneye verilmişti.Baba kızından ayrı bir şehirde yaşamasına rağmen her iki haftada kendisiyle görüşüyordu. Aynı zamanda görüşmediği zaman kızıyla telefonlaşıyordu.Yabancılar dairesi ve Baverya mahkemeleri baba ve çocuğun arasında yeterli bir aile bağı olmadığını öne sürerek babayı yurtdışı etmeye karar vermişdiler.Alman Anaysasının 6.ncı maddesine göre devlet aileyi korumak zorundadır. Bir yabancı uyruklu kişi oturum müsadesine başvurduğu takdirde o kişinin aile bağları yabancılar daireleri ve mahkemeler tarafından dikkate alınması şarttır.

Ergün Torun davasi

Meslek egitimini bitiren türk gençlerini yurtdisi etmek ancak Avrupa Hukukuna dayanarak mümkün. Yabancilar kanunu bu gençler için uygulanamaz.  AB ülkelerinde çalisan türk vatandaslarinin ve aile fertlerinin, Topluluk hukukundan dogan haklari çok az bilen bir mevzu.

Bir baska örnegi Ergün Torun davasi, EuGH Esas No 502/04 , Karar Tarihi 16.02.2006. Avrupa Adalet Divan Mahkemesi (EuGH) Almanyayi tekrardan Türkiye Avrupa Ekonomik Toplulugu (AET) Konseyinin 1/80 Ortaklik Sözlesmesine aykiri davranmayla yargiladi.

Ergün Torun Almanyada dogan bir türk isci ailesinin çocugu. 1992 senesinde süresiz oturum hakkina (unbefriste Aufenthaltserlaubnis) sahip olmus. Okulunu bitirdikten sonra 1991 ve 1995 senesi arasinda meslek egitimini sanayi alanda basarili bitirmis. Sonra kisa dönemler çesitli is yerlerinde çalismis. Issiz kalmis. Isbulma kurumuna (Arbeitsamt-Bundesagentur für Arbeit) kayidini yaptirmis. Arbeitsamt kaydi silinmis, is piyasasindan ayrilmis ceza evine alinmis.

Eğitimde ayrımcılığa son - Ende der Diskriminierung in der Bildung

Avrupa Adalet Divan Mahkemesi (EuGH) 07.07.2005 tarihinde, Esas No.C.374/03 altında türk vatandaşlarını çok yakından ilgilendiren bir karar verdi. Karar eğitim alanında ayrımcılığa son verdi. Alman devlet burs dairesine (Bafög Amt) karşı Mannheimlı Avukat İlknur Baysu, müvekili Gaye Gürol için açtığı dava yıllar sonrası başarılı sonuçlandı. Gaye Gürol Almanyada işci ailesinin çocuğu olarak Tübingen Üniversitende kayıtlı Uluslararası İktisat öğrencisiydi. Üniversite döneminde Türkiyede Boğaziçi Üniversitesinde bir yıl okumak amacıyla kayıtlarını yaptırıp devlet bursuna başvurdu.

Yurtdışı edilmek

Yurtdışı edilmek bir insan için sosyal hayatının sona ermesine ve aile bağlarının kopmasına yol aça bilecek kadar bir ciddi işlemdir. Savcılık göçmenlere karşı açılan ceza davalarını yabancılar dairelerine bildirir. Dosya kabarır ve yabancılar dairesi ceza davaların sonuçunu değerlendirerek yurtdışı edilmesine karar verebilir. Burda verilen kararların çoğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8nci maddesine aykırı olduğunu düşünüyorum.

Siyasi arenada neler oldu?
Çeşitli eyaletlerde gerek seçimlerden dolayı gerek de siyasi baskılardan dolayı konuya yönelik Genelgeler yayınlandı. Bazı eyaletlerde vatandaşların bilgilendirilmesi için almanca türkçe yayınlar kamuoyuna sunuldu.
Genelgeler eyaletden eyalete farklı içerik ve uygulama öngörüyür.
Hamburg İçişler Senatosundan ne yazıkki uygulamaya yönelik bir Genelge halen yayınlanmamıştır.

Berlin en erken davranan Eyalet oldu. Arkasından Schleswig Holstein, Kuzey Ran Vestfaliya (KRV), Aşagı Saksonya, eyaletleri FAC İç İşler Bakanlığının 13 Ocak 2005 tarihinde gönderdiği Bilgilendirme Yazısına dayanarak Genelgelerini hazırladılar ve bilgilendirme kampanyaları başlattılar.
Seite 4 von 5