Bekleyen hak buldu

Anzeige Werbung Kanzleien Anzeige

Avrupa Topluluğu Adalet Divanı (ATAD) Almanya’ya eğitim amaçlı gelen Türklerin pozisyonlarını bir kez daha güçlendirdi.

Berlin doğumlu Ümit Bekleyen 1971 den beri işci olarak Almanya’da yaşayan  anne ve babasıyla  1989 senesinde Türkiye’ye dönmüş.

1999 senesinde Berlin Teknik Üniversitesinde okuma amacıyla vize alıp tekrar dan Almanyaya gelmiş. Almanya’da  2005 senesinde mühendis olarak diplomasını almış. Yabancılar dairesinde işci bir Türk Vatandaşının çocuğu olarak Avrupa Ekonomik Topluluğu Kararnamesinin 1/80 nin Madde 7 sine  dayanarak Yabancılar Kanunun’dan bağımsız Ortaklık Hukukundan dolayı ikamet hakkını talep etti.

OKK 1/80 Madde 7si ne içeriyor?

Madde 7, 2.nci fıkra

Evsahibi ülkede bir mesleki eğitim kursunu tamamlamış olan Türk işçilerinin çocukları, anne veya babasından birinin ilgili Üye Ülkede en az üç yıl yasal olarak istihdam edilmiş olması koşulu ile bu Üye Ülkede ikamet ettikleri sürenin uzunluğuna bakılmaksızın bu ülkedeki herhangi bir istihdam teklifini kabul edebilirler.
Redd edilen karara karşı dava açan Ümit Bekleyen Berlin idari mahkemesinde’de hakkını alamadı. Mahkeme kesin dönüş yapan bir ailenin çocuğunun böyle bir haktan faydalana bilmesi için eğiteme başladığında anne veya babanın  halen Almanya da bulunması ve işçi statütüsünde olması gerekdiğini öne sürdü. Ondan önceki edinelen hakta 10 yıla yakın bir süreçten sonra sona erdiğini savundu. Danıştay ise dosyayı ATAD’a gönderdi.

ATAD kararını 21.01.2010 tarinde açıkladı (C- 462/08).
ATAD dar bir yorumlamanın OKK 1/80 mantığına aykırı olduğunu ve 7nci maddenin ikinci fıkrası çocukların uymunu ve istihdamını planladığını vurguladı. ATAD’a göre sadece anne ve babanın 3 yıllık bir işcilik geçmişliği olması ve çocuğun meslek eğitimini başarılı bitirmesi şart. Başka bir şart ve önkoşul yok.
O açıdan çocuk ne anne ve babayla beraber yaşaması gerekir ne de anne ve baba çocuğun eğitime başladığında halen Almanya da yaşaması şarttır. Karar sonucu Ümit Bekleyen Almanya’da OKK 1/80 nin 7nci maddesine göre kalma ve ikamet hakkına sahipdir ve Alman Yabancılar Kanununa göre daha iyi bir pozisyon hak etmiştir. Avukat Ünal Zeran
Schulterblatt 124   
D-20357 Hamburg  
Bürogemeinschaft Schulterblatt 124
Tel. 040-43 13 51 10
Fax 040 43 25 17 60
Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!   internet  www.bg124.de