Avukat Hamburg Eğitimde ayrımcılığa son, 1/80 AB-Türkiye Ortaklık Söz

Anzeige Werbung Kanzleien Anzeige

Eğitimde ayrımcılığa son - Ende der Diskriminierung in der Bildung

Avrupa Adalet Divan Mahkemesi (EuGH) 07.07.2005 tarihinde, Esas No.C.374/03 altında türk vatandaşlarını çok yakından ilgilendiren bir karar verdi. Karar eğitim alanında ayrımcılığa son verdi. Alman devlet burs dairesine (Bafög Amt) karşı Mannheimlı Avukat İlknur Baysu, müvekili Gaye Gürol için açtığı dava yıllar sonrası başarılı sonuçlandı. Gaye Gürol Almanyada işci ailesinin çocuğu olarak Tübingen Üniversitende kayıtlı Uluslararası İktisat öğrencisiydi. Üniversite döneminde Türkiyede Boğaziçi Üniversitesinde bir yıl okumak amacıyla kayıtlarını yaptırıp devlet bursuna başvurdu. Yurtdışı eğitimi için sadece AB uyruklu öğrencileri ve Alman vatandaşları Bafög yasasının 5.nci maddesinden faydalana biliyordu. Talep dolayısla reddedildi.Avukat Baysu bu kararın Türkiye AB Ortaklık Sözleşmesinin 9.ncu maddesini aykırı olduğuna idda ederek davayı Avrupa Divan Mahkemesinin önüne getirdi.

Avrupa Adalet Divanı 9. maddenin bütün AB Ülkelerinde geçerli olduğunu ve eğitim alanında türkiyeli işçi çoçuklarının alman ve AB uyruklu öğrencileri gibi aynı haklara sahip olduğunu açıkladı.

Bu vesileyle Türkiyedeki bulunduğu ve Boğaziçi Üniversitesinde eğitim gördüğü dönem için Gaye Gürolun eğıtim bursu alma hakkı olduğu belirtildi. Davanın bir başka özelliğene gelindiği zaman; Avrupa Adalet Divan Mahkemesinin türkleri ilgilendiren eğitim alanında ilk verilen karar olması.

Karardan kimler yararlanacak ?
1/80 AB-Türkiye Ortaklık Sözleşmesinin 9. Maddesine bakalım.


Madde 9
Bir üye ülkede yasal olarak çalışmış veya çalışmakta olan anne ve babasıyla birlikte oturan Türk çocukları, genel eğitim, çıraklık eğitimi ve mesleki eğitim bakımından bu üye ülkenin çocuklarıyla eşit işlem görme hakkına sahiptirler.

Bu maddeye göre
-Anne veya baba yasal olarak bir AB ülkesinde calışmışsa veya halen çalışıyorsa
-ve çocuk anne ve babanın yanında ikamet etmiş olması yeterli.

Bu şartlar yerine getirildiği halde genel eğitim, çiraklık eğitimi ve mesleki eğitim bakımından bu üye ülkenin çocuklarıyla eşit işlem görme hakkına sahiptirler.

Alman Hükümeti 2005 senesinde yasayı değişitirmesine rağmen kanunda eşitliğe aykırı olan uygulamalar halen mevcutur. Avukat Baysu şu örnekleri sıralıyor:

  • § 5 Abs. 2 Satz 4 BAföG n.F. (Bir başka AB ülkesinde eğitim süresinin ağırlıkla okuma hakkı)
  • § 8 Abs. 2 BAföG (kendinin veya velilerin berlirli zaman çalışma şartı )
  • § 6 BAföG (eğitimin tümünü yurtdışında okuma hakkı)
  • § 8 Abs. 2 AFBG (? Meister-BAföG)
  • Art. 2 Bayerisches Eliteförderungsgesetz v. 26.04.2005
  • § 63 Abs. 2 SGB III ( işsiz olanlar için eğitim yardımı )

Kendi görüşüme göre verilen karardan Türkiyede lise menzunu olan ve Almanyada ikamet eden anne veya babasının yanında Üniversite eğitimine devam etmek isteyen gençler için belirlenmiş olan kontenjan uygulaması bir ayrımcılıktır. Bu kişiler almancası yeterli olduğu zaman kontenjan dışı normal bir başvuru muamelesi görmeliler. Eğitimde eşitlik için bir başka mücadelede burda başlamalı.


Avukat Ünal Zeran, Hamburg