Ergün Torun davasi, Avukat Hamburg: Ünal Zeran, Ausländerrcht auf Türkisch

Anzeige Werbung Kanzleien Anzeige

Ergün Torun davasi

Meslek egitimini bitiren türk gençlerini yurtdisi etmek ancak Avrupa Hukukuna dayanarak mümkün. Yabancilar kanunu bu gençler için uygulanamaz.  AB ülkelerinde çalisan türk vatandaslarinin ve aile fertlerinin, Topluluk hukukundan dogan haklari çok az bilen bir mevzu.

Bir baska örnegi Ergün Torun davasi, EuGH Esas No 502/04 , Karar Tarihi 16.02.2006. Avrupa Adalet Divan Mahkemesi (EuGH) Almanyayi tekrardan Türkiye Avrupa Ekonomik Toplulugu (AET) Konseyinin 1/80 Ortaklik Sözlesmesine aykiri davranmayla yargiladi.

Ergün Torun Almanyada dogan bir türk isci ailesinin çocugu. 1992 senesinde süresiz oturum hakkina (unbefriste Aufenthaltserlaubnis) sahip olmus. Okulunu bitirdikten sonra 1991 ve 1995 senesi arasinda meslek egitimini sanayi alanda basarili bitirmis. Sonra kisa dönemler çesitli is yerlerinde çalismis. Issiz kalmis. Isbulma kurumuna (Arbeitsamt-Bundesagentur für Arbeit) kayidini yaptirmis. Arbeitsamt kaydi silinmis, is piyasasindan ayrilmis ceza evine alinmis.

1999 senesinde soygun ve narkotik davadan dolayi 3 yil 3 ay hapis cezasiyla  yargilanmis. Augsburg yabancilar dairesi yurtdisi etmeye çalismis.

Yabancilar Kanununa göre narkotik bir davadan 3 yildan fazla yargilanan bir kisi otomatikmen yurtdisi ediliyor. Açtigi davalar basarisiz kalmis. Federal Idare Mahkemesi (Bundesverwaltungsgericht) 03.08.2004 tarihinde konuyu Avrupa Adalet Divan Mahkemesine göndermis. Iste Avrupa Divan Mahkemesinin 16.02.2006 tarihli ön karari.

  Önceki yazilarimda bildirdigim gibi türk vatandaslari Avrupa Ekonomik Toplulugu (AET) / Türkiye 1/80 Ortaklik Sözlesmesinden faydalana biliyorlarsa kolaylikla veya otomatikmen isledigi suçdan dolayi yurtdisi edilemezler.

Ortaklik konseyi'nin 1/80 sayili kararinin 7.maddesinin 2.fikrasi, Topluluga üye ülkelerde yasal olarak çalisan Türk isçilerinin o ülkelerde meslek egitimi gören çocuklarinin, anne ve babalarindan birinin üye ülkede en az 3 yildan beri yasal olarak çalismis olmalari sartiyla, kendilerinin ikamet sürelerine bakilmaksizin, o ülkede, her iste çalisabilmelerini öngörmektedir.

Madde söyle özetlenebilinir:

  • çocuk yasal statüde Almanyada bir meslek egitimini (üniversitede olabilir)  basarili bitirmis olmali.
  • çocugun annesi veya babasi geçmiste Almanyada en az 3 yil isci olarak çalismisligi olmali.

Bu sartlar yerine getirildigi takdirde çocuk  Almanyada ikamet hakkina ve herhangi bir iste çalisma hakkina sahiptir. Ergün Torun davasi, Eroglu davasinin (karar 05.10.1994; C. 355/93) devamidir.

Eroglu davasinda Divan Mahkemesi yukaridaki sartlar altinda bir üniversite ögrencesinin diplomasini aldiktan sonra ikamet hakkina sahip oldugunu hüküm etmistir. Adalet Divani, önceki Kararlarina paralel olarak, "çalisma hakki"nin "ikamet hakki"na bagli oldugunu, çalisma iznine hak kazanan Türk vatandaslarina ikamet izni de verilmesi gerektigini kabul etmekte.


AB ülkesine, "aile birlestirmesi" (Familienzusammenführung) çerçevesi disinda, örnegin egitim ve ögrenim amaciyla gelinmis olmasinin Ortaklik Konseyi Kararlariyla saglanmis haklardan yararlanmaya engel teskil edemeyecegi hükmüne varmaktadir. Ergün Torun davasinda Divan Mahkemesi bu hak edinildikten sonra isci çocugunun is hayatina baslamasa bile o hakkin devam ettigini hüküm etmistir.  Bu veseleyle 6.nci maddenin (isciler) ve 7 maddenin (aileler) ayri oldugunu tekrarlamistir.

7. Maddenim birinci fikrasina görede aile birlesmesi çerçevesinde sadece anne ve babanin yaninda bes yil ikamet etme sartiyla yukaridaki bildirilen haklara sahip olunur. Bu ikinci bir alternatifdir.

Divan Mahkemesi gençlerin yurtdisi edilmesi durumunda sadece 14. maddenin sartlarina göre yapilabilecegine karar vermistir. Topluma kisisel bir tehlike olup olmadigi degerlendirilmesi ve gelecege yönelik olumlu gelisme umudu olup olmadigi incelenmesi sarttir.

Ayni zamanda Çetinkaya kararinda (11.11.2004) gibi bu hakkin resit olduktan sonra bile devam ettigini hüküm etmistir. Bu hakki sadece ikamet ettigi ülkeyi uzun vadeli terk ettiginde kaybeder.

Kararin Ergün Torun davasi olmasinin ilginç bir yani var. ?Torunlarin? ve ikinci nesil diye adlandirilan gençler veya aile fertleri böylece yabancilar kanunu disinda bir ikamet hakkina sahip olmuslardir.

Benzeri yazilari www.migrationsrecht.net  üzeri takip ede bilirsiniz.

Avukat Ünal Zeran
Hamburg 21.02.2006
Tel. 0049.40. 43 13 51 15