Aile bağları- çocuk ve ikamet Avukat Hamburg

Anzeige Werbung Kanzleien Anzeige

Bir anne veya babanın yurtdışı edilmesinde veya ikamet hakkı verilmesinde çocuğun aile bağları kararın merkezine alınacak.

(Familiäre Bindungen- Kind und Aufenthalt)

Alman Anayasa Mahkemesi 08.12.2005 tarihinde yabancılar yasasının uygulamasını etkileyecek bir karar verdi.Verilen karar çocuğun ve görüşme hakkına sahip olan kişinin ikamet hakkını güçlendiriyor. Anayasa Mahkemesi 1999 senesinde Almanyaya gelen ve 5 yaşında bir alman kızı olan babanın yurtdışı edilmesini durdurdu. Mahkemeler babanın aile bağını yetirince dikkate almadıklarını açıklayan bu karar, dosyayı Regensburg idare mahkemesine tekrardan incelenmesi için gönderdi.Iki yıl yasal evliliği sürmeden önce alman eşinden boşanan ve evlilik süresinde bir çocuk sahibi olan babaya ikamet hakkı (Aufenthaltserlaubnis) verilmemişti. Kızın velayeti anneye verilmişti.Baba kızından ayrı bir şehirde yaşamasına rağmen her iki haftada kendisiyle görüşüyordu. Aynı zamanda görüşmediği zaman kızıyla telefonlaşıyordu.Yabancılar dairesi ve Baverya mahkemeleri baba ve çocuğun arasında yeterli bir aile bağı olmadığını öne sürerek babayı yurtdışı etmeye karar vermişdiler.Alman Anaysasının 6.ncı maddesine göre devlet aileyi korumak zorundadır. Bir yabancı uyruklu kişi oturum müsadesine başvurduğu takdirde o kişinin aile bağları yabancılar daireleri ve mahkemeler tarafından dikkate alınması şarttır.

Çocuk menfaatı

Yasa değişikler sonucu 1997 senesinden sonrası alman aile hukukunda verilecek kararlarda çocuğun menfaat kararın merkezine alındı. Çocuğun kendisine ait olan anne ve babayla görüşme hakkı vardır. Anne ve babada bu hakka sahiptir aynı zamanda çocuğundan ayrı yaşıyorsa bir görüşme yükümlülüğü vardır. Ayrılıktan sonra çocuğun diğer tarafa muhtaç olduğu ve onunla görüşmesi çocuğun menfaatine yararlı olduğu kabülenmiş bir ilkedir. Genelde çocuğun gelişmesindede faydalıdır.


Aile bağları

İkamet hakkı (Aufenthaltserlaubnis) alabilmek için formalite bir bağ yeterli değilder. Önemli olan aile fertlerin arasındaki gerçek bağlardır. Yabancı anne veya baba bu hakkı gerçekleştirmek istiyorlarsa aile bağlarına göre oturum müsadesine talep ede bililer. Mahkemeler tarafından soyut ve şematik kategorilere göre aile bağları değerlendiriliyor. Anayasa mahkemesi soyut şemaları doğru bulmadı. Iki haftada bir görüşmek ve telefonlaşmak çocuk menfaatı açısından yeterli ola bilir dedi. Aynı zamanda babanın ülkeyi terk ettiğinde kişisel bağlarının kopma rizikosu olduğunu uyardı.

Ne kadar çok çocuğunuzla ilgilenerseniz o kadar çok çocuğunuza ve kendinize yardım etmiş olacaksanız.

Avukat Ünal Zeran
0049.40.43135115
Hamburg 25.04.2006