Çifte vatanda_lar1n durumu

Anzeige Werbung Kanzleien Anzeige

Anayasa Mahkemesi “çifte vatandaş” magdurlarının umutlarına son verdi.

Bilindiği gibi 2005 senesinde çok geniş şekilde çifte vatandaşlık sorunu gündemi belirledi. Konuyla ilgili ağustos 2005 de bu sitede bir yazım yayınlandı.

(https://www.migrationsrecht.net/auslaenderrecht-auf-tuerkisch/siyasi-arenada-neler-oldu-krv-eyalet-secimleri.html)

O yazıda, dava yoluyla tartışılan çok sorunlara cevap gelecektir denilmişti.
Artık verilen kararlar özetlene bilinir.

Olumlu olan tek karar reşit olmadan anne ve babayla türk vatandaşlığını kazanan gençleri içeriyor. Türk Vatandaşlık Kanununun 16. ncı maddesine dayanan bu karara göre, babanın baş vurduğu takdirde reşit olmayan çocuk otomatikmen türk vatandaşlık hakkını kazanıyor. Annenin baş vurduğu takdirde tek taraflı velayete bağlı olması dikkate alınıyor. Bu k arara göre gençler resmi çifte vatandaş statüsündeler.

Anayasa mahkemesi sadece türk vatandaşlarının bilgi vermelerini ayrımcılık olarak görmemiştir (BverfG 10.03.2006 – 2 BvR 434/06) .

Bu konuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde açılan dava henüz sonuçlanmamıştır.

Başka bir Anayasa Mahkeme kararı vatandaşlığın otomatikmen kaybetmenin zorunlu bir geri alma anlamına gelmediğini içeriyor.

Güven ilkesine hayır

Son verilen karar 15.07.1999 tarihi öncesi türk vatandaşlığına tekrardan başvuran ve bu talebin kabül tarihi 2000 senesinden sonra olan kişilerin konumunu aydınlatıyor. Mahkeme, 2 BvR 1339/06, 08.12.2006 tarihinde ‘çifte vatandaşların’ yasa değişikliği öncesi başvurmalırını esas almayarak alman Vatandaşlığını kaybetmede anayasal bir engel görmedi.
Dava vekili eski Hessen Adalet Bakanı davacının zamanındaki uygulamaya güvenerek tekrardan türk vatandaşlığını kazanmak için başvurduğunu ve kanunun geçmişe yönelik uygulanmasının güven ilkesine (Vertrauensschutz) aykırı olduğunu idda etmişti.

Mahkeme başvuru tarihini değil vatandaşlığın kazanma tarihinin esas alınmasında anayasal bir engel görmedi ve davayı redd etti.
Mahkeme mağdur kişilere yasa değişikliği sonrası türk vatandaşlığına tekrardan geçme taleplerini geri çekmek zorundaydılar diyor.
Bazı eyaletlerde sadece 2000 sene sonrası alman vatandaşlığına geçen kişilerden bilgi alınmıştır. Rakamı bilinmeyen binlerce insanlar bu karardan sonra tekrardan riziko altında yaşıyor. İkamat Kanununun 38.nci maddesi sadece kısıtlı bir çözüm getiriyor. Eyaletlerde son karar nasıl uygulanacağı beli değil.
O maddeye göre hukuki konumunun bilindiği tarihinden sonra en geç 6 ay içinde oturum müsadesine başvurmak gerektiği bildiriliyor.

Bulunduğunuz şehirlerde uzman avukatlara danışarak kararınızı verin.

Türkiye karşılıklı veya Miletlerarası bir Sözleşmeyle bu soruna bir çözüm getirmeye çalışa bilir. AB ülkeleriyle Almanya karşılıklı çifte vatandaşlığın tanınmasına yönelik Sözleşmeler imzalamıştır.

Hamburg, 15.01.07
Avukat Ünal Zeran